Ακούμε Μπροστά: Απρίλιος 2021


Γυναίκα Απ' την Τυφλίδα • Σωκράτης Μάλαμας
Στίχοι | Μουσική: Θανάσης Παπακωνστατίνου (Μέρος του ρεφρέν είναι δανεισμένο από το ποίημα του Octavio Paz, Piedra De Sol, μτφ. Κώστας Κουτσουρέλης)

Πρόκειται για ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίσαμε στο πρώτο κιόλας άκουσμα του νέου βιβλίου - cd "Απροστάτευτος" του Θανάση Παπακωνσταντίνου με βασικό ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα και την εικονογράφηση της Αλέξιας Οθωναίου. Η περιγραφή του κρυφού δράματος της "Γυναίκας Απ' την Τυφλίδα" γίνεται αιχμηρή υπενθύμιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων από άλλους ανθρώπους με μια αφοπλιστική σαφήνεια. 


Θέατρο του Δρόμου • Γιάννης Χαρούλης
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Μουσική: Γιάννης Χαρούλης

Η επιστροφή του δημοφιλούς ερμηνευτή γίνεται με αυτό το ξεχωριστό τραγούδι που, όπως λέγεται, είναι εμπνευσμένο από τις τελευταίες ημέρες του αυτόχειρα Νικόλα Άσιμου. Μας κερδίζει όλο και περισσότερο στην κάθε ακρόαση, χάρη στους ανατριχιαστικά εύστοχους στίχους της Ελένης Φωτάκη, την υπόγεια εθιστική μελωδική του γραμμή και φυσικά την ερμηνεία του Γιάννη Χαρούλη. 


Άγριος Ανθός • Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης
Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος
Μουσική: Βαγγέλης Μαχαίρας

Ο "Άγριος Ανθός" είναι μία από τις εκπλήξεις των ημερών καθώς γίνεται η αφορμή για την πρώτη δισκογραφική συνάντηση των δύο διάσημων ερμηνευτών. Σημαντική λεπτομέρεια επίσης είναι και ο παραδοσιακός του ήχος που ταιριάζει τόσο με τη μελωδία όσο και με τους στίχους που έχουν τη στόφα κλασικού τραγουδιού. Από το πρόσφατο άλμπουμ του Γιάννη Κότσιρα, "Κοίτα Γύρω".

 

Ουτοπία • Πάνος Κατσιμίχας
Στίχοι: Πάνος Κατσιμίχας, Σπύρος Αραβανής
Μουσική: Πάνος Κατσιμίχας, Σπύρος Αραβανής

Ο Πάνος Κατσιμίχας κι ο συγγραφέας και στιχουργός Σπύρος Αραβανής αλληλογραφούσαν διαδικτυακά ανταλλάσσοντας απόψεις κι εμπνεύσεις. Αν και εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενιών οι σκέψεις τους είχαν έναν κοινό κώδικα συμβολισμών. Γι’ αυτό και το τραγούδι που προέκυψε από την αλληλογραφία τους είναι εμπνευσμένο από την ιστορία, τις κοινωνικές διεκδικήσεις κι έναν καίριο υπαρξιακό στοχασμό.


Στου Κόσμου το Μπαλκόνι • Γιώργος Νταλάρας
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νέα τραγούδια των ημερών. Το συναντάμε στον πρώτο κύκλο τραγουδιών και ορχηστρικών "Της Σιωπής ο Τόπος", από το μουσικό έργο "Μεγάλες Ώρες" του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, γνωστού στο ευρύ κοινό και μέσα από τη δράση του με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.

 

Το Ψέμμα Μου • Γιώτα Νέγκα
Στίχοι | Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Το τραγούδι "Με Τα Μάτια Κλειστά" ήταν η πρώτη τους συνεργασία το 2003. Μας είχε συνεπάρει με τη δωρικότητα, την ευαισθησία του και φυσικά την εξαιρετική ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης τότε Γιώτας Νέγκα. Η συνεργασία τους εκείνη την εποχή είχε γεννήσει και το τραγούδι το "Ψέμμα Μου", το οποίο όμως έμεινε για χρόνια σε ένα συρτάρι. Μέχρι πρόσφατα. Το τραγούδι μόλις ηχογραφήθηκε φέρνοντας πάλι κοντά τους δύο καλλιτέχνες.


Ενικός • Παυλίνα Βουλγαράκη
Στίχοι: Αντώνης Παππάς
Μουσική: Γιώργος Σαμπάνης

Η Παυλίνα Βουλγαράκη επιστρέφει με ένα ακόμη single από το επερχόμενο άλμπουμ της. Αυτή τη φορά τονίζοντας τη δύναμη και ίσως το αναπόφευκτο του ενικού αριθμού. Στο βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι η τραγουδοποιός υμνεί τη σημασία του εαυτού μέσα από ηλικιακές μεταμορφώσεις. 


Λάθος Διαδρομή• Μιρέλα Πάχου
Στίχοι: Ρένα Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Μιρέλα Πάχου

Για τις διαδρομές της ζωής με τα λάθη και τα σωστά μάς μιλά το νέο τραγούδι της ερμηνεύτριας, που γνωρίσαμε μέσα από το uptempo τραγούδι "Μιρέλα". Εδώ μας ξαφνιάζει ευχάριστα, καθώς την ακούμε σε ένα πιο ηλεκτρικό ηχητικό περιβάλλον.

 

Της μνήμης το μαχαίρι • Ιουλία Καραπατάκη
Στίχοι: Δημήτρης Μπάκουλης
Μουσική: Άγης Παπαπαναγιώτου

Γραμμένο κατά την περίοδο της καραντίνας και εμπνευσμένο από τη φωνή της ήδη πολυσυζητημένης νέας ερμηνεύτριας Ιουλίας Καραπατάκη, το τραγούδι "Της Μνήμης το Μαχαίρι" μάς θύμισε πολύ ωραίες στιγμές από την τραγουδοποιία του 90, μέσα από μια ενδιαφέρουσα σημερινή ματιά.

 

Οι Ευάλωτοι • Γιώργος Καραδήμος
Στίχοι | Μουσική: Γιώργος Καραδήμος

Ως ερμηνευτή τον γνωρίσαμε μεταξύ άλλων και στο "Σε Θέλω Εδώ" μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη αλλά και στη διασκευή του κλασικού "Με Πνίγει Ετούτη η Σιωπή". Ο Γιώργος Καραδήμος όμως σημειώνει και μια πολύ καλή πορεία ως τραγουδοποιός, καθώς τραγούδια του ακούμε συχνά και από άλλους ερμηνευτές- όπως για παράδειγμα τα "Δεύτερα Κλειδιά" της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Εδώ τον ακούμε στο νέο του τραγούδι, για τους "ευάλωτους", εκείνους δηλαδή που καλούνται διαρκώς να προσαρμόζονται για να επιβιώσουν σε άνισες μάχες.


Ο Κύκλος • Κατερίνα Ντίνου
Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος
Μουσική: Βαγγέλης Μαχαίρας

Η ερμηνεύτρια που είχαμε γνωρίσει πριν από αρκετά χρόνια στη διασκευή του "Σ’ Αναζητώ" παρουσιάζει τώρα μια πολύ σημαντική συνεργασία για τη διαδρομή της, καθώς συναντά τον Βαγγέλη Μαχαίρα και τον Δημήτρη Λέντζο στο άλμπουμ "Επιθυμία". Το τραγούδι "Κύκλος" είναι γραμμένο για όλους τους φαύλους κύκλους που βιώνουμε. Το βίντεο του τραγουδιού υπογράφει ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης.

 

Θα το Μετανιώσεις • Νεκταρήλια Τσομπάνογλου
Στίχοι | Μουσική: Κυριάκος Αντωνάτος

Η Νεκταρήλια Τσομπάνογλου είναι μια νέα φωνή που ανακαλύψαμε μέσα από το σχήμα Markos Elektrik, με τις ηλεκτρικές διασκευές τους στα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη.  Εδώ τη γνωρίζουμε καλύτερα σε ένα σύγχρονο λαϊκό τραγούδι μέσα όμως από μία πολύ ενδιαφέρουσα σημερινη προσέγγιση.


Βόλτα • Νεφέλη Φασούλη
Στίχοι | Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Το νέο αυτό τραγούδι είναι ένα "αθηναϊκό τσα-τσα" για την αξία της αρχετυπικής βόλτας, γραμμένο τις ημέρες του γενικού απαγορευτικού. Το ερμηνεύει η Νεφέλη Φασούλη, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές μας, την οποία είχαμε γνωρίσει στην Ταράτσα του Φοίβου όπως και στην τρυφερή μπαλάντα "Για Ένα Καλοκαίρι".


Λυπήσου Με • Υπόγεια Ρεύματα
Στίχοι | Μουσική: Υπόγεια Ρεύματα

Το δημοφιλές συγκρότημα που συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας κυκλοφόρησε πρόσφατα το άλμπουμ "Η Γη Που Αφήνω" παραμένοντας πιστό στον ήχο του, στη μουσική του και στις κοινωνικές του αρχές. Το "Λυπήσου Με" είναι μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες ατμοσφαιρικές στιγμές του άλμπουμ.

 

Σήκωσε Νοτιά • Χρήστος Μπότσης
Στίχοι: Λίνα Δημοπούλου
Μουσική: Γιώργος Κυριάκος

Ο νέος ερμηνευτής από τη Θήβα, Χρήστος Μπότσης, μας συστήνεται με ένα ατμοσφαιρικό ερωτικό τραγούδι για την ανεκπλήρωτη σύνδεση δύο ανθρώπων. Οι στίχοι της καταξιωμένης στιχουργού Λίνας Δημοπούλου συναντούν εδώ τη μελωδία του Γιώργου Κυριάκου, συνθέτη της νέας γενιάς του ελληνικού τραγουδιού.

 

 Περισσότερα Ακούμε Μπροστά

 

Η Δισκοθήκη του Μελωδία Μεσάνυχτα - Μεσάνυχτα
Ακούμε Τώρα
ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ ΑΡΜΕΝΙΖΩ (Ζ) ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ
Μόλις Ακούσαμε
ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ
ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΤΟ ΜΠΑΛΩΜΑ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
ΚΑΣΕΤΕΣ : ΒΡΑΔΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (Ζ) ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Συνδεθείτε στο melodia.gr

Τα Ραδιόφωνα της Frontstage

Μελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!

En Lefko 87.7

Ο Νο. 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας! Discover Great Music.

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια ο Νο. 1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα! It’s RED, it rocks.

HiT 88.9

Ο No. 1 adult pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΟΛΑ τα HiT και τη Φράση Που Πληρώνει.

Kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!